Se poate vorbi la Iași despre turism religios?
Cu siguranță!
În primul rând orașul este cunoscut ca destinație pentru cel mai mare pelerinaj religios din România. 14 octombrie este ziua de hram a Catedralei Mitropolitane și, pentru două săptămâni, destinație a pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva.
Dealtfel, ca în majoritatea orașelor mari românești, și orașul Iași este un oraș cosmopolit și avem posibilitatea de a parcurge în traseele noastre turistice și obiective de cult ale bisericii caloice, bisericii armenești sau chiar sinagogi. În multe dintre biserici, închinate în perioada medievală bisericilor grecești, avem prezentă influența acestora (Sf Sava, Bărboi), iar la Biserica Lipovenească un model clasic de biserică ortodoxă rusă.
La câteva dintre obiective avem organizate și muzee. Una dintre cele mai frumoase organizări o găsim la Muzeul Mitropolitan. Aici, ca într un Pantheon moldav, vom regăsi istoria ortodoxiei moldovenești prezentată prin obiecte de cult, veșminte și icoane, într o succesiune istorică, pornind din secolul al XV lea și până în prezent. De asemenea un baptiserium de marmură pentru adulți organizat într o amenajare de excepție atât ca spațiu cât și iconografică. Tot aici avem un panotaj pentru istoria religioasă (mitropoliți), administrativă (domnitori) și geografică, un loc în care putem să avem laolaltă aceste elemente importante ale evoluției în timp a acestui spațiu moldav.
Un alt muzeu foarte interesant vom regăsi în Sala Gotică a Mănăstirii Trei Ierarhi. În fosta Școală Vasiliană, organizată la dorința și sub îndrumarea ctitorului bisericii, domnitorul Vasile Lupu, este organizat un muzeu în care se prezintă conservate elemente de frescă originale ale bisericii dinainte de restaurarea realizată de către arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy. În afară de acestea avem și obiecte de cult din diferite perioade ale mănăstirii. Vestea bună este că acest ansamblu a fost propus pentru a face parte din patrimoniul universal UNESCO.
La catedrala Catolică avem de asemenea două amenajări muzeale, unul dedicat Episcopului Anton Durcovici, iar al doilea istoriei și dovezilor arheologice descoperite la lucrările de restaurare de la biserica catolică.
Alte muzee mai sunt organizate la mănăstirile Golia, Galata, Cetățuia, ceea ce ne arată existența unui patrimoniu deosebit la Iași.
Principalele momente în care putem vorbi despre turism religios la Iași sunt principalele sărbători, dar mai ales de Paște și de Crăciun.
Majoritatea turiștilor aleg ca destinație primele 10 obiective menționate mai sus.
Una dintre întrebările la care avem de răspuns este dacă în turismul religios la Iași vorbim doar despre pelerini sau și despre turiști. În general nu este o distincție foarte clară între aceștia. În cazul pelerinajului din 14 octombrie marea majoritate sunt pelerini. Ei vin întru închinare. O mică parte dintre ei vin și pentru a descoperi orașul. În restul anului majoritatea sunt turiști care profită de această ocazie și pentru a se închina la moaște.
Pentru turiștii străini, în funcție de regiunea culturală din care provin, orașul Iași reprezintă o adevărată surpriză prin varietatea și complexitatea lăcașelor de cult.
Pentru organizarea vizitelor care au în vedere această tematică la Iași recomandăm cele 10 obiective principale, iar dacă timpul le permite, putem merge și în descoperirea celorlalte biserici și mănăstiri.
Sunt și turiști care vin pentru mănăstirile din jurul Iașilor precum Hadâmbu, Vlădiceni, Dobrovăț sau Miclăușeni
O listă scurtă ar cuprinde:
Ortodoxe
Catedrala Mitropolitană
Trei Ierarhi
Sf Nicolae Domnesc
Sf Sava
Bărboi
Golia
Sf Spiridon
Biserica Banu
Mănăstirea Galata
Mănăstirea Cetățuia
Catolice
Catedrala Catolică
Biserica Catolică Veche
Sinagogi
Sinagoga Mare
Sinagoga Merarilor